Slimme Meter: Wat is het en wat zijn de voordelen?

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de slanke meter. Maar wat is eigenlijk een slanke meter? Een slanke meter is een digitale meter waarmee het energieverbruik realtime kan worden gemeten. Hierdoor kan inzicht worden verkregen in de inkomsten en kunnen kosten worden bespaard. In dit artikel worden de voordelen van de slanke meter besproken.

Wat is een slanke meter?

Een slanke meter is een digitale meter die de elektriciteits- en gasgegevens van een huishouden of bedrijf registreert. In tegenstelling tot traditionele meters, die alleen periodiek de meterstand opnemen, ontmoet de slanke meter het verbruik op een continue basis en stuurt deze gegevens automatisch naar de energiemaatschappij. Er hoeft dus geen meteropnemer meer langs te komen.

De slimme meter maakt gebruik van een communicatiemodule om de gegevens door te geven. Dit kan via GPRS, sms, wifi of andere communicatietechnologieën. Hierdoor is het mogelijk om het verbruik realtime te zien en kan er directe actie worden ondernomen om het verbruik te verminderen.

Voordelen van de slanke meter

Inzicht in het energieverbruik

Een van de belangrijkste voordelen van de slimme meter is dat het inzicht geeft in het energieverbruik. Door realtime bij te houden hoeveel energie er wordt gebruikt, kan de gebruiker inzicht krijgen in welke apparaten veel energie verbruiken en waar dus op kan worden bespaard. Dit inzicht kan leiden tot gedrag dat minder energie verbruikt en dus extra kosten.

Lagere energiekosten

Een ander voordeel van de slanke meter is dat het kan leiden tot lagere energiekosten. Door inzicht te krijgen in het energieverbruik, kan er actie worden ondernomen om het energieverbruik te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door apparaten die veel energie verbruiken uit te schakelen en te vervangen door energiezuinige apparaten. Op de lange termijn kan dit leiden tot vermoedelijk lagere energiekosten.

Automatische meterstanden

Een ander voordeel van de slanke meter is dat de meterstanden automatisch worden overgedragen aan de energiemaatschappij. Dit houdt in dat er geen meteropnemer meer langs moet komen om de meterstanden te nemen. Deze tussentijd en kosten voor de energiemaatschappij en voor de gebruiker.

Mogelijkheden dynamische voor tarieven

Een slanke meter maakt het ook mogelijk om dynamische tarieven te gebruiken. Dit zijn energietarieven die veranderen op basis van de vraag en aanbod van energie. Dit kan voordelig zijn voor de gebruiker, omdat ze tijdens het daluren minder hoeven te betalen voor hun energie. Dit kan leiden tot lagere energiekosten.

Geen schattingen meer

Een ander voordeel van de slanke meter is dat er geen schattingen meer worden gemaakt van het energieverbruik. Dit houdt in dat de gebruiker altijd een nauwkeurige weergave heeft van hun inkomsten en dus ook van de kosten. Hierdoor is er nooit meer achteraf te worden bijbetaald omdat er te weinig is voorgeschoten.

Milieubewust

Een ander belangrijk voordeel van de slanke meter is dat het wordt toegevoegd aan een milieubewuster leven. Door inzicht te krijgen in het energieverbruik, kan er actie worden ondernomen om het verbruik te verminderen en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Dit draagt ​​bij aan een schoner milieu.

Makkelijke installatie

Ten slot is de installatie van een slanke meter zeer eenvoudig en snel. Er hoeft geen monteur langs te komen om de meter te installeren. Het is een kwestie van de oude meter weghalen en de nieuwe slanke meter installeren. Deze tussentijd en kosten voor de energiemaatschappij en voor de gebruiker.

Conclusie

De slanke meter biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele meters. Het geeft inzicht in het energieverbruik, leidt tot lagere energiekosten, biedt mogelijkheden voor dynamische tarieven en draagt ​​bij aan een milieubewuster leven. Bovendien is de installatie eenvoudig en hoeft de gebruiker nooit meer achteraf te betalen.

Ook interessant

Zonnepanelen

Zonnepanelen: een nieuw alternatiefDe term "zonnepanelen" wordt gewoonlijk in de volksmond gebruikt om te verwijzen naar een fotovoltaïsche zonne-eenh ...

Lees verder

Batterij Oplossingen Zonnemeter

Batterij Oplossingen ZonnemeterDe technologie en techniek achter batterijoplossingen voor zonnemeters is bijzonder complex. Vele verschillende soorten ...

Lees verder

Omvormer Zonnepaneel

Omvormer ZonnepaneelMet de opkomst van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie zijn zonnepanelen steeds populairder geworden. Deze waargenomen tec ...

Lees verder